estragon

estragon





OGRÓD:

Gdzie, kiedy i jak: miejsce nasłonecznione, nasiona siejemy wprost do gruntu w kwietniu lub do doniczek w marcu. Jednak najlepiej rozmnaża się go poprzez podział korzeni starszej rośliny. Odmładza to krzaczek, a nam zapewnia stały dostęp do świeżego estragonu.

Warunki: jest mało wymagającą rośliną, jeżeli będzie często używany (ścinamy całe gałązki) to puści pędy boczne i szybko się rozkrzewi. Jego główne potrzeby to słońce i odchwaszczanie gleby. Nie toleruje nadmiaru wody.

 

Pielęgnacja: jest wieloletnim ziołem, więc sadząc je wybierzmy dla niego stałe miejsce i pamiętajmy, że rośnie nawet do 0,5 metra wysokości, więc może zacienić inne rośliny. W jednym miejscu może rosnąć 5 lat. W Polsce na zimę ścinamy gałęzie rośliny przy samej ziemi i okrywamy ją np. liśćmi. Ziele zrywamy przed kwitnieniem.

Allelopatia: dobrze rośnie na jednej grządce ze wszystkimi warzywami kapustnymi.

KUCHNIA:

Używany do kiszenia ogórków i kapusty, aromatyzowania oliwy, octu czy musztardy. Swój smak uwalnia długo, więc dodajmy go do gotowanych potraw 10-15 min przed ich podaniem. Ale nie na samym początku gotowania, ponieważ może zagłuszyć smak potrawy. Służy jako składnik wielu sosów np. tatarskiego czy bearnaise. Jest głównie wykorzystywany we kuchni francuskiej.Ocet estragonowy: zagotuj ocet np. winny, a do umytej i sparzonej butelki, włóż klika świeżych gałązek zioła. Gdy ocet zacznie wrzeć, przelej go do butelki i zakręć. Odstaw butelkę w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie, możesz używać wonnego octu estragonowego.

 

FAKTY I PRAWDY LUDOWE:

  • dla osób na diecie bezsolnej, estragon może zastępować sól
  • pochodzi z rodziny bylic (bylica estragon), więc jest spokrewniony z bylicą piołun i bylicą boże drzewko
  • zawiera olejek lotny, enzymy, garbniki i gorycze. Świeży – witaminy i składniki mineralne, jod,  pobudzają apetyt i przyspieszają trawienie.
  • ma właściwości moczopędne i przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i rozkurczowe
  • długie żucie świeżego estragonu może powodować lekkie drętwienie języka
  • najlepiej smakuje mrożony lub przechowywany w occie, suszony posiada najmniej aromatu
  • twarde gałązki estragonu możesz wykorzystać, jako aromatyzujące patyczki do szaszłyków

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s