marchew

marchew


  • zbieraj: korzenie marchwi od czerwca do końca jesieni. Zbierając marchew, najpierw lekko wepchnij ją do ziemi, a następnie pociągnij. Dzięki temu zabiegowi przerwiesz wszystkie mikro korzenie i z powodzeniem wyciągniesz korzeń, bez naruszania naci. Sadź marchew z cebulą i czosnkiem, by odpędzić szkodniki. Możemy uprawiać marchew w najróżniejszych odmianach barwnych od białej, przez zielonkawą do bordowej.
  • smakuj: korzeni, naci oraz kwiatów marchwi, ponieważ wszystkie jej części są jadalne i aromatyczne. Nać nadaje się do pesto, pieczonych warzyw czy sosów. Kwiaty do sałatek, a korzenie oprócz tradycyjnych wytrawnych smaków pasują też ze słodkim smakiem np. masłem orzechowym lub karmelem. W Indiach marchewka stanowi podstawę wielu słodyczy.
  • korzystaj: z mnóstwa witaminy A, przetwarzanej przez organizm na beta-karoten. Wpływa on na poprawę wzroku, jednak by lepiej go przyswoić, powinniśmy poddać marchew obróbce termicznej. Przedawkowanie soku marchwiowego objawia się pomarańczowymi plamami na dłoniach. Dzika i pierwsza uprawiana marchew jest biała, pomarańczowa odmiana została spopularyzowana przez Holendrów w XVI wieku. By zachować jej sprężystość, warto przechowywać ją w pojemniku z niewielką ilością wody.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s