fenkuł

fenkuł | koper włoski


Fenkuł ma lekko anyżkowy smak i zapach. Spożywanie korzenia pobudza układ immunologiczny do pracy, za to herbata z jego nasion jest polecana kobietom w ciąży.

 Polecany do potraw z rybami, ponieważ podkreśla ich smak. Uprawa kopru włoskiego w Polsce jest trudna i udaje się tylko w cieplejszych regionach kraju lub w szklarni. Jeżeli sezon jest za zimny, warzywo od razu uderza w pędy kwiatostanowe, nie wytwarzając mięsistego korzenia. W ogrodzie może krzyżować się ze zwykłym koprem. Napar z nasion fenkułu pomaga walczyć z tłustą cerą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s