cukinia

cukinia


Cukinia to odmiana dyni zwana też kabaczkiem. Jednak przez różnorodność kształtów i kolorów tych roślin, czasami uważane są za dwa różne gatunki. By wyżywić 4-osobową rodzinę wystarczą 2-3 krzaczki cukinii. Gdy warzywa zaczną się pojawiać, rośnie ich kilka na raz i w bardzo szybkim tempie. By poczuć prawdziwy smak cukinii powinniśmy zjadać warzywa do 20 cm. Większe robią się wodniste, gąbczaste i pozbawione smaku. Również ich kwiaty są jadalne (w ciągu 2 tygodni więcej na ten temat). Możemy cukinie uprawiać w donicy na balkonie, ale pamiętajmy, że jest wrażliwa na mróz więc na dworze powinna się znaleźć dopiero w drugiej połowie maja. Lekkostrawna, odkwasza organizm i nie odkładają się w niej metale ciężkie. Może być podawana jako jedno z pierwszych warzyw dla dzieci – polecana już półrocznym bobasom.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s