groszek

 

groszek


Groszek jest pierwszą z roślin, którą możemy siać po zimie. Można też posiać go w listopadzie na wczesny zbiór wiosenny, ale w najzimniejszych częściach kraju nasiona mogą nie wykiełkować. Jeżeli jednak tak się stanie, nie musimy się bać o nasze roślinki, ponieważ są bardzo odporne na mróz. Do tego groszek rośnie bardzo szybko -od wykiełkowania pierwsze strączki możemy jeść już po 60 dniach. Możliwa uprawa w doniczce, roślina pnąca – nawet karłowate odmiany. Skórka groszku cukrowego jest zawsze jadalna, od całych strąków z niewykształconymi nasionami, po zgrubiałą skórę. Nie wyrzucamy jej, a dodajmy do koktajli czy robimy zupę krem. Po uschnięciu rośliny, pozostawiamy korzenie w ziemi by zawiązany w nich azot użyźnił glebę. Groch to źródło błonnika, białka oraz posiada niski indeks glikemiczny. Jest ciężko stawny, ale by ułatwić organizmowi trawienie, mocz w wodzie groch co najmniej przez 3 godziny i gotuj około 30 minut. Ta metoda jednak wypłukuje z niego wiele witamin, zatem zamiast długiego namaczania możesz użyć ziół, które pomagają w trawieniu: majeranku, bazylii, szałwii czy kopru.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s