trawa cytrynowa

trawa cytrynowa


Trawa cytrynowa to popularna przyprawa w kuchni orientalnej. By jej użyć przed gotowaniem rozgniatamy korzeń (jemy tylko dolne części, liście są włókniste i twarde, wykorzystujemy je do herbat i naparów) i kroimy. Świetnie się sprawdza w zupach, jako dodatek do marynaty czy z mlekiem kokosowym. Nie jest kwaśna, a cytrynowo-korzenna, niejadalne części mogą służyć do aromatyzowania ryżu, nalewek i napojów. 80% olejków eterycznych w trawie cytrynowej to cytrol, który uśmierca komórki nowotworowe i służy do produkcji perfum. Działa antydepresyjnie, pobudza trawienie i krążenie krwi. W Polsce możemy uprawiać ją w donicy i gruncie, ale trzeba chować tę wrażliwą na zimno roślinę do domu. Jeżeli masz świeżą trawa cytrynową, odkrój od niej 1,50 cm kawałek od strony korzenia i umieść go w wilgotnej ziemi, a ukorzeni się, a po tygodniu zacznie się rozwijać. Znajdziesz ją też pod nazwą palczatka cytrynowa.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s