wrotycz

wrotycz


Wrotycz w średniowiecznej Europie był używany jako przyprawa do aromatyzowania mięsa. Również zapiekano go w ciastach, nadawano nim smak puddingów i tworzono napary chroniące przed febrą. Jego mocny, korzenno-gorzki smak w dużej ilości jest w stanie zabić smak potrawy. Parzony w mieszance z innymi ziołami, pobudza apetyt i przyspiesza trawienie. Suszony i włożony do szafy lub budy psa, odstrasza mole i pchły. Stosowany zewnętrznie napar leczy świerzb i wszawicę. W ogrodzie taką herbatą możemy opryskać kwiaty zaatakowane przez mszyce. Trzeba mieć na uwadze, że wrotycz w dużych ilościach jest trujący, dlatego powinniśmy używać go sporadycznie i jako dodatek, czyli maksymalnie 5 kwiatów na danie lub napar.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s