dzikie szparagi

dzikie szparagi


Dzikie szparagi występują głównie w klimacie śródziemnomorskim, ale również w południowej i centralnej Polsce. Używa się ich do ozdabiania bukietów kwiatowych oraz koszyków na Wielkanoc. Na północy naszego kraju można znaleźć ich zdziczałą formę (po dawnych uprawach). Są cienkie i lekko gorzkawe, gotuje się je lub smaży, podaje się je zazwyczaj jako dodatek do potraw. W południowej Francji tradycyjna potrawa na Wielkanoc jest omlette pascal, którego głównym składnikiem są właśnie dzikie szparagi.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s