kiwi

kiwi


Kiwi to owoc pnącza znanego pod nazwą aktinidia. Te drewniejące pnącze z powodzeniem możemy uprawiać w naszym kraju, jednak musi to być odmiana ostrolistna lub pstrolistna. Musimy pamiętać, że jest to roślina dwupienna i by uzyskać plony trzeba posadzić koło siebie roślinę męską i żeńską. Owoców możemy się spodziewać po 3 latach od zasadzenia. Kiwi, które wzięło swoją nazwę od nowozelandzkiego ptaka nielota, jest źródłem witamin i posiada wiele pozytywnych właściwości. Duża zawartość witaminy C chroni przed infekcjami i działa przeciwzapalnie, a zawarta w kiwi serotonina redukuje zaburzenia snu. Skóra tego owocu jest tak samo jadalna jak miąższ.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s