koperek

koperek


Koperek to młody, niewyrośnięty koper ogrodowy. Siejemy go rzutowo, między innymi roślinami – koperek siany w rządku rośnie słabiej. Ma długi czas kiełkowania i najlepiej wysiewać go co 2-3 tygodnie. Ścięta roślina pozostaje świeża tylko dwa dni. Dlatego najlepiej trzymać go w szklance z wodą (jeżeli ma korzenie) lub zawinąć w wilgotny, papierowy ręcznik, który umieścimy w torebce foliowej i schowamy w lodówce.  Metodą na dłuższe na przechowywanie jej jest mrożenie – suszony koperek nie ma smaku i aromatu. Nasiona oraz liście kopru parzy sie jak herbatę, która pomaga na kolki i wzdęcia, a przy tym jest tak łagodna, że można podawać ją niemowlętom. Koperek dodany do potraw z czosnkiem, neutralizuje jego nieprzyjemny zapach w buzi.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s