lubczyk

lubczyk


Lubczyk to wieloletnia roślina, która przybyła do Europy z rejonów Afganistanu i Iranu. Dorasta do 1,5m wysokości i warto ją hodować w donicy na balkonie lub w gruncie. Jest bardzo wydajny w kuchni i aromatyczny, wystaczy tylko pare liści do podkręcenia smaku potrawy czy zupy. Roślina ta jest podstawą przyprawy typu maggi. Jednak powinniśmy zastąpić ciemny płyn suszonymi lub świeżymi liśćmi lubczyku, który w smaku jest nieporównywalnie lepszy, a do tego zdrowszy. Oprócz liści spożywa się też korzeń i nasiona tej miłosnej rośliny. Spożywanie jej pomaga w leczeniu zapalenia nerek i działa pozytywnie na narządy krwiotwórcze. Kiedyś na znak miłości, przypinano młodym parom liście lubczyku do piersi. Jest on też afrodyzjakiem, z którego robiono napoje miłosne.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s