arbuz

Arbuz


Arbuz w 92% składa sięz wody i ciężko wydobyć jego smak, dlatego większość soków o smaku arbuza, zazwyczaj go nie zawiera. W Polsce uprawa arbuzów może się udać jedynie w najcieplejszych regionach kraju, w szklarni. Jest on polecany sportowcom (zwiększa objętość mięśni w trakcie ćwiczeń) i obniża ciśnienie krwi.

Dzięki likopenowi opóźnia proces starzenia się skóry. By wybrać najsłodszego arbuza szukaj takiego, który ma na krańcu żółtą plamę (nim większa tym lepiej, ponieważ oznacza to długie dojrzewanie owocu – mała lub brak to krótki okres dojrzewania). Jest też nazywany roślinną viagrą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s