czerwona porzeczka

czerwona porzeczka


Czerwona porzeczka (nazwa zwyczajowa) botanicznie nazwana została porzeczką zwyczajną/pospolitą. Jest ona uprawiana w Polsce na dużą skalę. Natomiast porzeczka czerwona (nazwa botaniczna) to tak zwana porzeczka dzika, która rośnie w całym kraju – jej owoce są mniejsze, kwaśniejsze. Możemy ją znaleźć w lasach łęgowych na terenie całego kraju. 

Czerwona porzeczka jest zalecana podczas anginy, grypy i przeziębień. Zawiera dużo witaminy C oraz witaminy PP, która działa korzystnie na układ nerwowy i stan psychiczny. Maseczka z porzeczek i siemienia lnianego oczyszcza i rozjaśnia cerę, polecana również do skóry tłustej. Sadzimy ją jesienią w nasłonecznionym miejscu. Lubi wilgotną glebę, ale nie ma większych wymagań i rośnie szybko dając duży plon. Rolnicy narzekają na małe zainteresowanie tymi owocami i powoli przestają je uprawiać.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s