karczochy

karczochy


Karczochy w Polsce są mało znane i uprawiane głównie amatorsko. Warzywa te mają wysokie wymagania co do temperatury. Latem musimy zapewnić im maksimum ciepła, a zimą należy je zabezpieczyć przed mrozem lub wykopać. Rośliny te rozmnaża się z nasion lub prowadzi z odrośli. Trzeba je odmładzać co 2-3 lata – starsze okazy są małe i twarde. 

Jadalną częścią karczocha są liście oraz niedojrzałe kwiatostany, które zbieramy, gdy są bardzo młode lub przed samym rozwinięciem. W gorące dni kwiaty tej rośliny rozwijają się bardzo szybko – ścinamy je, gdy są jeszcze zielone i wstawiamy do lodówki w szklance z wodą. Gotujemy całe główki i podajemy z sosem maślanym lub zjadamy same serca (w zależności od tego, jak bardzo rozwinięty jest kwiat). Spożywanie karczochów poprawia funkcjonowanie wątroby oraz obniża poziom cholesterolu. Podobne działanie ma napar z jego liści, którego można także używać jako tonik do mycia twarzy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s