lawenda

lawenda



 
  • zbieraj: kwiaty i liście przez całe lato. Lawenda nie lubi nadmiaru wody, rośnie w wielkich kępach na słonecznych stanowiskach.
  • smakuj: kwiatów w lemoniadach, lukrach, syropie, ciastach i lodach. Aromatyzuj nimi alkohole czy wykorzystuj jako barwnik. Liście są podobne w smaku do rozmarynu, pasują do przyprawiania dań lub zaparzanie jako napar.
  • korzystaj: z właściwości bakteriobójczych i antyseptycznych lawendy. Reguluje ona prace serca i podnosi odporność. Wdychanie olejku lawendowego odpręża oraz uspokaja.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s