szałwia

szałwia


Szałwia to roślina przyprawowa, której nie znajdziemy dziko rosnącej na terenie naszego kraju. Jednak z powodzeniem możemy uprawiać ją w ogrodzie lub doniczce. Nie lubi częstego podlewania i preferuje suchą glebę oraz silne nasłonecznienie. By pobudzić ją do rozrostu, przycinamy jej górne pędy gdy urośnie na wysokość około 15 centymetrów. Wtedy szałwia zacznie się rozkrzewiać i bujniej rosnąć. Jak przy innych ziołach, pilnujemy by nie zakwitła.

W kuchni bardzo cenione jest masło palone ze świeżymi liśćmi szałwii, które służy jako sos lub baza do smażenia warzyw i ryb. Jest to zioło bardzo aromatyczne, o silnym, korzennym smaku i wystarczy używać tylko po parę jego listków. Pomaga przy zaburzeniach trawienia pobudzając soki trawienne, pozytywnie wpływa na wątrobę, a odwar z szałwii stosuje się do płukania gardła jako środek przeciwzapalny. Również hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. Szałwia wieszcza ma działania halucynogenne, dlatego nazwa tej rośliny wywodzi się od „szału”, który wywołuje.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s