chrzan

chrzan


Chrzan przywędrował do Polski z Europy Południowej i jest u nas uprawiany od XII wieku. Możemy sadzić go w gruncie i donicach. Rozmnażamy roślinę przez podział korzenia, który kroimy na kawałki długości środkowego palca. Następnie w marcu umieszczamy go w ziemi.

By korzenie były proste i grube, warto umieścić w podłożu rurki drenarskie (lub obcięte z góry i doły długie butelki), które wypełnia się ziemia i kompostem, a następnie sadzi w nie kawałki chrzanu. Po kwitnieniu (maj-czerwiec) możemy wykopywać chrzan w miarę zapotrzebowania, a wykonujemy cały plon w październiku. Trzeba uważać, ponieważ jest bardzo żywotny i nie wybrany z ziemi może stać się chwastem w naszym ogrodzie. Tarty chrzan używamy na świeżo lub konserwujemy, inaczej szybko traci smak i aromat. Jest bazą wielu sosów, surówek, marynat jednak można wykorzystywać go jak inne warzywa korzeniowe, robić zupy kremy, czipsy czy dodawać do dań jednogarnkowych. Korzenie chrzanu są bogate w witaminę C, potas, wapń i żelazo. Ich spożywanie działa wykrztuśnie oraz moczopędnie, ułatwia trawienie więc warto go dodawać do ciężkich dań. W kuchni bawarskiej jada się chrzan z jabłkiem i octem, a w skandynawskiej ze śmietaną i żurawiną.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s