Rodzaje siewu – rzutowy, miejscowy czy rzędowy?

 

Jak prawidłowo siać?


 

Wydawałoby się, że sieje się po prostu, do ziemi. Jednak to nie takie raz dwa, bo różne rośliny, mają różne wymagania. Istnieje kilka sposobów na to, by posiać ziarno.

 

sianie rzutowo


 
Siew rzutowy to nasypanie do ręki nasion i rozrzucenie ich na przygotowanej do siewu, zagrabionej ziemi. Ruche, jak gdbyśmy „doprawiali” glebę, a nie sypali w równe rządki. Większość z tych roślin może rosnąć między innymi roślinami, szczególnie tymi wyższymi od nich jak pomidory czy bób. Nie siejemy ich do małych doniczek w domu, nie robimy tak zwanych rozsad. Jest to czasochłonne zajęcie, nie dające większych efektów – rośliny te wolą zawiązać korzenie tam gdzie zostały rzucone i różnie znoszą przesadzanie.

  • koperek
  • szpinak
  • rukola
  • musztardowiec
  • maki
  • chabry

sianie  miejscowo


 
Sianie miejscowe, to wysiewanie rzutowo nasion na określonej, niewielkiej powierzchni – w danym kącie  ogrodu, w rogu grządki czy na całej powierzchni doniczki czy korytka. Rośliny te zazwyczaj tworzą zwartą bryłę korzeniową, więc siane razem zaczynają się zachowywać jak jedna roślina. Jak widać poniżej, są to głównie zioła.

  • szczypiorek
  • pietruszka naciowa
  • rukiew wodna
  • melisa
  • trawa cytrynowa
  • oregano
  • tymianek
  • estragon
  • hyzop
  • szczaw

sianie rzędowo




Rzędowo siejemy głównie warzywa, żeby mieć pod kontrolą ich wzrost i utrzymać je w porządku. Zazwyczaj warzywa siane rzędowo, to te, które siejemy już docelowo w miejscu, gdzie mają rosnąć. Nie lubią przesadzania lub robienie rozsad jest bezsensowne. Większość z nich jest odporna na niskie temperatury.
  • warzywa rzepowate: rzodkiewka, rzepa, rzodkiew, brukiew, kalarepka
  • warzywa korzeniowe: marchew, buraki, pasternak, skorzonera, pietruszka
  • groch, bób, fasola (fasola po 15 maja)
  • cebula siedmiolatka, szalotka, cebula
  • rabarbar, szparagi (lub uprawiane z karp)
  • burak liściowy (mangold)
  • najróżniejsze sałaty i warzywa liściowe

 

sianie punktowo


Sianie punktowe to wysiewanie w jednym miejscu – doniczce lub na większej części grządki – jednego do trzech nasion. Zazwyczaj nasiona tych roślin są bardzo duże, szybko i prawie zawsze kiełkują
  • dynia
  • cukinia
  • ogórek
  • ogórek meksykański
  • melon
  • arbuz
 

warzywa, które siejemy bezpośrednio do gleby


 
siew warzyw pod osłonami
czyli w domu lub szklarni
 
Rośliny, które obowiązkowo trzeba wysiać wcześniej (zazwyczaj koniec lutego-marzec-kwiecień). Trzymamy je w domu aż do 15 maja, przesadzamy po hartowaniu (wystawianiu ich na dwór na dzień i zabieraniu do domu na noc). Siejemy punktowo do stałych doniczek lub najpierw miejscowo w kiełkowniku (lub dużej doniczce do kiełkowania), a gdy podrosną na około 5 cm przesadzamy do pojedynczych doniczek.

warzywa



  • pomidory
  • papryka
  • karczochy
  • bakłażany
  • miechunka
  • ziemniaki (przygotowanie sadzeniaka)
  • seler naciowy
  • por
  • seler

 

warzywa, które można wysiać w domu, ale można też siać prosto do gruntu od 15 maja


  • dynia
  • cukinia
  • ogórek
  • ogórek meksykański
  • melon
  • arbuz
  • jarmuż
  • brukselka
groch i bób (trzymamy w domu tylko, aż urośnie do maksimum 10cm, potem przesadzamy nawet w połowie marca do gruntu)

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s