aronia

aronia


  • zbieraj: czarne, wybarwione owoce aronii od końca sierpnia do końca września. Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej, ale w Polsce przyjęła się bardzo dobrze, a nasz kraj jest jednym z głównych eksporterów tych owoców w Europie. Ten krzew jest bardzo łatwy w uprawie, odporny na suszę, a jesienią jego liście zmieniają barwę na czerwony, stając się ozdobą ogrodu.
  • smakuj: przetworzonych owoców w postaci dżemów, gąszczy, soków, galaretek, nalewek czy suszonych w naparach. Aronia jest dość cierpka, dlatego warto ją przemrozić jak inne jesienne owoce. Warto łączyć ją z jabłkami, gruszkami i śliwkami, ponieważ jest bardzo intensywna w smaku. Sok z aronii jest silnym barwnikiem, który wykorzystuje się w cukiernictwie. Duża zawartość garbników sprawia, że aronia bardzo dobrze przechowuje się przez długi czas.
  • korzystaj: z wielu prozdrowotnych związków zawartych w aronii. Jest ona niedocenianym owcem, który zawiera mnóstwo antocyjanów odpowiedzialnych za młody wygląd skóry. Niewiele roślin zawiera też tyle witaminy P, która pomaga przy bólach głowy, problemach ze snem czy przy niskiej tolerancji na zimno. Dodatkowo spożywanie jej wspomaga przemianę materii i odkaża układ pokarmowy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s