bukiew

bukiew



  • zbieraj: orzeszki buku, które spadają z drzew na ziemię od września do końca października.
  • smakuj: obranych z łupiny orzeszków, które mają smak podobny do słonecznika. Surowe zjada się w małych ilościach ze względu na zawartą w nich toksyczną faginę. Pieczone lub prażone są w 100% bezpieczne. Wytwarza się z nich olej, alkohole lub zamiennik kawy.
 
  • korzystaj: z tłuszczów i białek w świeżych jak i suszonych orzeszkach. Kiedyś karmiono nimi zwierzęta, szczególnie świnie. Jeszcze 100 lat temu można było spotkać je na targach. Nazywane są polskim odpowiednikiem orzeszków piniowych.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s