mięta meksykańska

mięta meksykańska

Plectranthus amboinicu



  • zbieraj: listki prosto ze swojego parapetu. Mięta meksykańska jest niewielką krzewinką, którą przez cały rok możemy uprawiać na swoim parapecie. Latem możemy wystawić ją na dwór, jednak ostre słońce powoduje, że liście robią się jasne, prawie żółte. Mięta nie ma dużych wymagań, jednak na stanowiskach niedoświetlonych roślina mocno się wyciąga. Nie lubi mieć mokrej bryły korzeniowej, więc podlewamy ją oszczędnie. Poprzez urywanie stożka wzrostu, roślina puszcza mnóstwo bocznych pędów i rozkrzewia się.

  • smakuj: świeżych listków. Mrożone tracą wszelką wartość, a suszy się je dosyć trudno. Liście są pełne soku, który wypływa po zerwaniu listka. W dotyku są mięsiste, pokryte lekkim meszkiem. Ich zapach i smak jest lekko cytrusowy i słodkawy z korzenną nutą. Idealnie pasuje do deserów, na napary, napojów czy do ciężkich dań.

 

  • korzystaj: z orzeźwiającego działania rośliny. Mięta meksykańska ma mnóstwo nazw, dlatego najlepiej szukać jej po łacińskiej nazwie Plectranthus amboinicus. W krajach o tropikalnym klimacie lebiodka oregano źle się rozwija, dlatego mięta meksykańska (inaczej: oregano kubańskie) występuje tam jako zamiennik tego zioła.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s