trybula

 

trybula


 

  • zbieraj: liście trybuli już wczesną wiosną. Trybulę możemy uprawiać lub znaleźć dziką w lesie. Siej ją od marca do maja lub jesienią. Dobrze rośnie w doniczkach czy gruncie, jest mało wymagająca.
  • smakuj: liści, kwiatów i nasion. Dopraw świeżymi listkami trybuli zupę, sos, masło czy pastę. Możesz też ją mrozić, suszyć lub wykorzystać do aromatyzowania. Ma lekko anyżowy smak i dobrze łączy się z estragonem.
  • korzystaj: z tego leczniczego zioła wpływającego na układ trawienny i samopoczucie. Niegdyś trybula była popularną rośliną przyprawową, leczniczą i kosmetyczną.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s