lilak (bez)

 

lilak (bez)


 


zbieraj: kwiaty lilaka w maju. Kolor i poziom rozwinięcia kwiatów nie ma wpływu na smak czy aromat. Krzaki bzu są mało wymagające i rosną w każdych warunkach. Po przekwitnięciu usuwamy suche części, co wpłynie na obfite kwitnienie w następnym roku.

smakuj: kwiaty na surowo, w naparach , lemoniadach lub deserach i wypiekach. Najbardziej popularny sposób przygotowania karmelowego naparu z lilaka, to umieszczenie kwiatów w słoju i wystawienie ich na słońce. Gdy kwiaty wyblakną, suszy się je. Lekko sfermentowane i suszone, oddają najwiecej smaku – podobnie jak liście herbaty.

korzystaj: z odprężających właściwości bzu. Kwiaty lilaka zawierają syrynginę, czyli substancje wzmacniająca nasza wątrobę, co wpływa na jej prawidłowe funkcjonowanie, a zarazem na stan naszej cery.

Jadalne i fenomenalne właściwości lilaka poznałem dzięki niezastąpionej Inez Herbiness

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s