podagrycznik


podagrycznik



  • zbieraj: jasnozielone, miękkie liście podagrycznika. Znajdziesz go praktycznie wszędzie, ale najbardziej lubi cieniste miejsca pod drzewami. Jest uciążliwym chwastem ogrodowym rozmnażającym się z kłączy i nasion, dlatego stosujemy się do zasady „if you can’t beat them, eat them„*.

  • smakuj: jego świeżych liści z twarogiem, serami czy śmietaną. Można traktować go jak przyprawę lub składnik sałatek. Jego smak jest korzenny, aromatyczny i bardzo przyjemny. Poddany obróbce termicznej nie traci smaku.

 

  • korzystaj: z jego leczniczych właściwości. Jest znany ze wspomagania organizmu w walce z artretyzm, inaczej podagrą.

*jeżeli nie możesz ich pokonać to ich zjedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s