kwiaty czarnego bzu

kwiaty czarnego bzu


  • zbieraj: białe kwiaty czarnego bzu w maju i czerwcu. Ich intensywny zapach odstrasza komary, dlatego często sadzi się bez pod oknami. Na jesieni kwiaty zamieniają się w czarne owoce.

  • smakuj: przetworzonych kwiatów. Idealne do ciasta (naleśnikowego, na słodkie wypieki np. babeczki), lukru, na syropy, nalewki czy lemoniady. Fantastycznie smakuje w połączeniu z truskawkami czy rabarbarem.

 

  • korzystaj: z przetworów z bzu cały rok. Czarny bez działa napotnie, jest idealny podczas przeziębienia. Zawiera mnóstwo witaminy C, dlatego mówi się, że leczy 100 chorób.

Więcej o czarnym bzie opowiadam w programie Agnieszki Cegielskiej „Naturalnie” w Dzień Dobry TVN

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s