mahonia

 

mahonia


  • zbieraj: owoce mahonii od lipca do października. Ten zimozielony krzew nie ma dużych wymagań, może rosnąć w miejscu słonecznym, jak i cienistym. Znajdziemy go głównie w parkach i ogrodach, a od niedawna w lasach. W Europie Zachodniej jest gatunkiem inwazyjnym
  • smakuj: kwaśnych i lekko cierpkich owoców. Wyrabia się z nich wino, nalewki, galaretki czy robi łączone dżemy ze słodkimi owocami. Można jeść owoce na surowo lub suszyć. Mahonia może być zamiennik cytryny do naparów lub wykorzystana w deserach po utarciu cukrem i mlekiem.
  • korzystaj: łagodzących niestrawności i wspomagających przemianę materii właściwości. Mahonia zawiera naturalny antybiotyk – berberynę i mnóstwo witaminy C. Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie nosi nazwę winogrona oregońskiego (ang. oregon-grape). Jej kwiaty służyły Indianom do farbowania tkanin na kolor żółty.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s