miechunka pomidorowa

miechunka pomidorowa


 

  • zbieraj: dojrzałe owoce miechunki od końca sierpnia do pierwszych przymrozków. Mają podobne wymagania jak pomidory, jednak są bardziej odporne na choroby i niskie temperatury, co czyni je jeszcze łatwiejszymi w uprawie.
  • smakuj: na surowo lub w przetworach po usunięciu otoczki. Miechunka pomidorowa ma słodko-kwaśny smak, wyraźniejszy po obróbce termicznej. Idealnie pasuje do dań meksykańskich. Można ją wykorzystać zamiast pomidorów np. w salsie czy na kanapkach.
  • korzystaj: z kwercetyny, która jest tym, czym likopen w pomidorach. To żółty barwnik odpowiadający za walkę z wolnymi rodnikami. Miechunki pomidorowe występują w różnych kolorach. Istnieje również miechunka peruwiańska – to roślina o małych, kwaśnych owocach, którą uprawia się tak.
  • mój pomysł: miechunki na zdjęciu zerwałem wczoraj w ogrodzie, a zjadłem na kanapce z twarożkiem i fioletową bazylią
więcej o miechunce przeczytasz w mojej książce „Roślinne Porady warzywa” na stronie 132

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s