jarmuż

jarmuż toskański

jarmuż


  • zbieraj: liście jarmużu od lipca do wiosny następnego roku. Wysiewamy go na rozsadniku w kwietniu lub siejemy prosto do gruntu od maja do początku lipca. Rośnie na stanowiskach słonecznych i półcienistych, choć lubi bogatą i wilgotną glebę, udaje się raczej wszędzie. Z powodzeniem możemy go uprawiać również w donicy. Najlepiej posadzić go pojedynczo razem z ziołami, nad którymi będzie górować. Najczęściej jest atakowany przez gąsienice motyli. Jarmuż to jedno z warzyw, które jest w pełni odporne na mróz. Szybko rośnie i już po miesiącu możemy smakować pierwszych liści. Na początku zbieramy po 3-4 listki z młodych warzyw, co pobudzi je do dalszego wzrostu. Liście zbieramy zaczynając od najstarszych czyli od dołu. Jarmuż może sięgać do 1,5 m wysokości i zimą jest prawdziwą ozdobą naszych grządek. Najlepiej wybierać odmiany fioletowe i o karbowanych liściach. Mają najmniej goryczy, która znika po przemrożeniu jarmużu.
  • smakuj: zimą surowych, blanszowanych czy poddanych obróbce termicznej listków. Młode i miękkie liście jarmużu nie potrzebują blanszowania, więc możemy jeść je prosto z krzaka, wykorzystując jak sałatę. Starsze jesienno-zimowe mogą stać się łykowate, gorzkie, a ich główny nerw liściowy bardzo twardy. Pozbawiamy je wtedy najtwardszej części, a “obrane” liście blanszujemy. Jarmuż dorzuca się do dań jednogarnkowych, zastępuje nim kapustę w tradycyjnych daniach, obtoczonego w tłuszczu i przyprawach piecze się na czipsy lub świeży wrzuca do koktajli. Pasuje jako dodatek do pizzy, świetnie komponuje się z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami
  • korzystaj: ze źródła żelaza i fosforu, które znajdziesz w jarmużu. Podobnie jak inne kapustne jest skarbnicą przeciwutleniaczy chroniących przed nowotworami prostaty, płuc czy jelita grubego. Dobrze łączyć go z papryką czy pomidorami, dzięki czemu chłoniemy z niego więcej wapnia. Jeszcze do niedawna uważany był tylko i wyłącznie za roślinę pastewną, którą karmiono głównie konie.

  • moja porada: wysiewaj jarmuż od kwietnia do lipca, nowymi sadzonkami uzupełnisz puste miejsca na grządce, a zimą będziesz cieszyć się świeżymi liśćmi tego warzywa. Na rynku jest dostępnych wiele odmian tej rośliny, eksperymentuj!

brassica oleracea sabellica

jarmuż fioletowy, karbowany

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s