lilak zwany bzem

lilak zwany bzem


  • zbieraj: kwiaty lilaka wszelkich odmian od końca kwietnia do końca maja. Krzaki bzu są mało wymagające i rosną w każdych warunkach. Po przekwitnięciu przycina się suche części, co wpływa na obfitsze kwitnienie w następnych latach.
  • smakuj: kwiaty na surowo, jednak pamiętaj, że mają dość gorzki smak, więc lepiej sprawdzą się jako dekoracja do deserów. Ich wspaniały aromat wyciągniesz dzięki fermentacji, po której kwiaty suszymy i wykorzystujemy w naparach i lemoniadach. Nasiona czy liście również są jadalne.
  • korzystaj: z kory, liści, kwiatów i torebek nasiennych lilaka. Wszystkie części tej rośliny zawierają syrynginę, czyli substancje wzmacniająca wątrobę. Wpływa ona na prawidłowe funkcjonowanie tego organu, a zarazem na stan naszej cery. Oprócz tego lilak zawiera masę substancji czynnych, które warto poznać i wykorzystać.
  • moja rada: kliknij w tutaj i w kole podpisanym „lilak czyli bez” odkryjesz przepis na fermentowany, karmelowy napar z kwiatów.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s