piwonie

piwonie


 

  • zbieraj: od maja do czerwca. To łatwe w uprawie rośliny, które rosną w jednym miejscu nawet 15 lat, jednak trzeba być dla nich cierpliwym. Od posadzenia, obficie kwitną dopiero po 3-4 latach.

  • smakuj: płatki piwonii na surowo, dekoruj nimi ciasta, dodaj do lemoniady czy zblenduj ze śmietaną, by uzyskać różowy krem. Najpopularniejszym przetworem piwoniowym są ucierane płatki z cukrem, podobnie jak robi się to z płatkami dzikiej róży.

 

  • korzystaj: z leczniczych właściwości korzenia i płatków piwonii. Ma ona właściwości moczopędne i wpływające korzystnie na krew, jednak nie jest zalecana kobietom w ciąży.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s