dalia

Processed with VSCO with f2 preset

 

dalia


  • zbieraj: płatki w sierpniu i wrześniu, a korzenie od zimy do wczesnej wiosny. Dalie potrzebują dużo miejsca i żyznej gleby, ale są łatwe w uprawie. Rośłiny te mogą być bardzo niewielkie (rosnące do kolan) czy osiągać rozmiary zbliżone człowiekowi. By wydłużyć ich kwitnienie, ścinamy przekwitającej pąki wraz z łodygą do najbliższego liścia. Niestety nie zimują w gruncie, dlatego po przymrozku usuwamy nadziemną część dalii, a bulwy oczyszczamy i przechowujemy w zimnym, ciemnym miejscu w piasku lub trocinach.
  • smakuj: płatków oraz korzeni. Bulwy dalii smakują podobnie do ziemniaków lub topinambura, w zależności od ich odmiany. Przyrządza się je w podobny sposób – obiera, a następnie piecze, smaży lub gotuje. Dekoracyjne płatki mogą stanowić barwny dodatek do ciast i innych deserów lub płatki odmian o dużych kwiatach, mogą być bazą do kolorowej sałatki lub kanapki.
  • korzystaj: z tej ozdobnej, a zarazem pożywnej rośliny. Dalia jest symbolem narodzin i odrodzenia. Botanik Andrea Dahl przywiózł ją z Meksyku do Europy w XVIII wieku i od jego nazwiska pochodzi nazwa tej rośliny.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s