nasturcja

odmiana „lady bird”

nasturcja


  • zbieraj: wysuszone nasiona nasturcji, by posiać ją w następnym roku. Nasturcja jest wykorzystywana jako ekologiczny wabik na mszyce i gdy zostanie zaatakowana, wyrywa się ją i pali. By szkodniki nie atakowały rośliny, wystarczy posadzić obok mocno pachnące kwiaty czy zioła – miętę, lawendę lub rozmaryn. Istnieje mnóstwo odmian barwnych nasturcji, jak i ich form – od 30 centymetrowych roślinek po 2-metrowe pnącza. Jest bardzo łatwa w uprawie, wysiewa się ją od początku maja nawet do połowy lipca, a obumierające kwiaty odcina się na bieżąco, by kwitła cały sezon. Pochodzi z Meksyku, więc niestraszne jej upały.

 

  • smakuj: całą roślinę. Jadalne są liście, kwiaty i nasiona. Zielone części nasturcji mają pieprzny smak i mogą zastąpić rukolę. Kwiaty smakują podobnie, warto nadziewać je kozim serem. Zielone nasiona nasturcji możemy marynować, kisić czy piklować – w smaku przypominają kapary.

 

  • korzystaj: z wielu możliwości leczniczych, które daje nasturcja. Na jej bazie robi się wyciągi alkoholowe, octowe, syropy, maceraty, toniki czy napary.  Stosuje się je zewnętrznie i wewnętrznie jako lekarstwa, ale również wykorzystuje kosmetycznie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s