mirabelki i ałycze

adeec984-3e0f-4ab2-9fc2-a64bf034a194

mirabelki i ałycze


  • zbieraj: owoce prosto z ziemi. Wtedy są najbardziej dojrzałe i pełne smaku. Mirabelki i ałycze to krzewy lub niewielkie drzewa sadzone w miastach czy w ogrodach na żywopłoty. Śliwki te są niewymagające i łatwe w uprawie.

  • smakuj: owoców w formie przetworów. Oprócz nalewek i dżemów spróbuj ich w wytrawnych wersjach: cebulę, czosnek, zioła i śliwki smaż do uzyskania lejącej konsystencji. Zblenduj i zachowaj w formie keczupu, możesz też dodać innych warzyw i smażyć dłużej do uzyskania gąszczu, czyli czatneju.

 

  • korzystaj: z mirabelek i ałyczy, ale naucz się je odróżniać. Mirabelki są słodkie i ich pestka odchodzi łatwo od miąższu, ałycze są kwaśne i nie chcą się oderwać. Przepis na instastory.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s