czarny bez

e225cdd5-6f62-4349-b45b-58abb505491e

 

czarny bez

sambucus nigra


  • zbieraj: owoce czarnego bzu od września do października. Owoce muszą być w pełni wybarwione na czarno. Trudno je pomylić z inną rośliną. Zrywaj te rosnące na obrzeżach lasu, jak i rosnące w mieście. Rośnie dobrze na każdym stanowisku, a jesienią karmi ptaki – warto go sadzić w ogrodzie.

  • smakuj: owoców tylko po obróbce termicznej. Na surowo mogą nam zaszkodzić. Z owoców robi się dżemy, syropy, gąszcze (chutney), czyli traktujemy je na słodko, jak i wytrawnie. Przypominają w smaku i konsystencji maliny lub inne owoce jagodowe.

 

  • korzystaj: z tego źródła witaminy C. Dodatkowo czarny bez ma właściwości napotne i wspomaga nasz organizm w walce z przeziębieniem. Owoce silnie barwią jedzenie, jak i materiały. Czarna Różdżka (jedno z insygniów śmierci) była zrobiona z drewna czarnego bzu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s