dynia

20. Kosmetyczna dynia.jpg

 

dynia


  • zbieraj: od sierpnia do pierwszych przymrozków. Dojrzały owoc po uderzeniu wydaje głuchy dźwięk. Zebrana przed przymrozkami dynia dobrze się przechowuje nawet przez kilka miesięcy, jednak przemrożona szybko się psuje. Dynia najlepiej rośnie posadzona na kompoście, który przy okazji zasłania swoimi liśćmi.

  • smakuj: miąższ, liście i nasiona dyni. W zależności od odmiany jej skóra jest również jadalna. Możemy ją jeść na surowo oraz przetwarzać na każdy możliwy sposób: smażyć, piec, kisić, piklować, mrozić, robić z niej zupę, ciasto (na słodkie wypieki czy wytrawne placki) czy purée. Z liści dyni możemy zrobić zupę (tak jak szczawiową) albo smażyć je, piec czy dorzucać do potrawek.

 

  • korzystaj – jest ona niskokalorycznym warzywem, bogatym w błonnik I beta-karoten. Pestki dyni są jednym z największych źródeł cynku. Nie wyrzucaj nadmiaru nasion, zostaw je na dworze jako pokarm dla ptaków.

rodzaje dyni


  • ozdobne – są również jadalne, tak jak inne warzywa „ozdobne”. Niektóre mogą być ewentualnie lekko gorzkie lub bardzo twarde, jednak te małe dynie nadają się do pieczenia w całości lub marynowania
  • makaronowa – po obróbce termicznej rozpada się na pyszne „makaronowe” niteczki
  • bezłupinowa – nasiona nie posiadają twardej łupiny i można jeść je prosto z dyni, bez obierania
  • hokkaido – popularna dynia o jadalnej skórce
    muszkatołowa – (prowansalska, muscat de provence) żebrowana dynia, trudniejsza do obierania, pyszna na surowo
  • piżmowa – (butternut) ma małę gniazdo nasienne, więc prawie cała składa się z miąższu
  • sweet dumpling – malutka dynia w paski, świetna do faszerowania i pieczenia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s