jemioła

5CA157AE-8E0D-4BD3-81A1-573C2985EF69.JPG

jemioła

Viscum


  • zbieraj: jemiołę od grudnia do kwietnia. Jest to roślina pasożytnicza rosnąca głównie na drzewach liściastych jak topole, brzozy, lipy, jabłonie, ale czasem też na iglastych sosnach. Najlepiej odciąć całą „kulę” od gałęzi. Liście można suszyć lub mrozić razem z owocami. Jemioła silnie akumuluje zanieczyszczenia, więc zbieramy ją z drzew rosnących daleko od drogi.  
  • smakuj:  dla zdrowia wyłącznie liści. Owoce są lekko trujące i służą do celów kosmetycznych. Na przykład macerat jemiołowy z wody i dodatku soli ma działanie obniżające ciśnienie krwi, przeciwkrwotoczne, rozkurczowe, uspokajające, lekko nasenne, nasercowe, żółciopędne, moczopędne; reguluje przemianę materii, zapobiega powstawaniu miażdżycy. Owoce przeznacza się na maści i maseczki, przy problemach skórnych jak np. trądzik.
  • korzystaj: z jej magicznych właściwości. Przez wieki była uważana za roślinę świętą, symbol miłości i płodności. Druidzi wierzyli, że jemioła jest darem bogów, ścinali ją złotym sierpem w czasie zimowego przesilenia. Jest pokarmem dla wielu ptaków, a największym jej smakoszem jest jemiołuszka. Ptaki te roznoszą nasiona jemioły schowane w kleistych owocach. Wystarczy, że nasionko spadnie między dwie gałęzie, by w następnym roku między nimi wyrosła nowa jemioła.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s