roślinne barwniki


szafran z papryką oraz aronia z kapustą

 

ROŚLINNE BARWNIKI

nie tylko do jajek


Naturalne barwniki najczęściej są używane do wielkanocnych jajek. W tym wpisie to właśnie na nich się skupię, ale pamiętajmy, że większość tych składników możemy wykorzystać również do barwienia innej żywności (ciasta chlebowego, naleśnikowego, aquafaby czy lemoniad) oraz do barwienia ubrań.

kolory
  • niebieski/fioletowy: czerwona kapusta, jagody, ciemne winogrona, aronia, chabry
  • różowy/czerwony: maliny, jeżyny, burak, żurawina, amarantus, sumak, wiśnie, granaty, skórki czerwonych jabłek, borówki
  • zielony: szpinak, jarmuż, koperek, pietruszka
  • żółty: kurkuma, krokosz barwierski, skórki żółtych jabłek, natka marchewki, rumianek, nawłoć, skóra pomarańczy lub cytrusów
  • pomarańczowy/brązowy: łupiny żółtej cebuli, orzechy włoskie, nagietki, oczar, papryka, szafran, dynia
  • brązowy: kawa, nasiona kopru, herbata, kora dębu, korzeń marzany barwierskiej
  • czarny: węgiel aktywny
Składniki mogą być mrożone, suszone, świeże czy jako przetwory. Im mniej wody, tym kolory będą bardziej intensywne.

  • jajko – wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w misce z ciepłą wodą i łyżką octu. W garnku zagotowujemy wodę, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy łyżkę soli i octu, wrzucamy jajka. Gotujemy je 9-10 minut, by był ścięte, a następnie wyławiamy i wkładamy do zimnej wody. Takie jajka możemy barwić na zimno przez włożenie ich na parę godzin do barwnika. Jest to dobra opcja, ponieważ nie gotujemy wtedy jajka dłużej niż powinniśmy, dzięki czemu nie jest w środku sino-dziwne. Jeżeli jednak pisanki czy kraszanki mają być po prostu ozdobą (chociaż to #foodwaste!) to wtedy gotujemy jajka z barwnikiem dużo dłużej.
  • barwniki – kolor i wzór to efekt improwizacji. Im więcej barwiącego materiału, a mniej wody, tym kolor będzie silniejszy. Można przyjąć miarę: 1 część barwnika do 2 części wody. Możemy pozostawić jajka w misce z barwnikiem na całą noc i gotować je tylko chwilę lub np. gotować je tak długo, że cała woda wyparuje i zostanie tylko barwnik z jajkiem. Kreatywność i odwaga razem dają kosmiczne wzory.
  • ocet – lekko narusza strukturę skorupki i jednocześnie wzmacnia trwałość barwnika. Warto próbować z różnymi rodzajami octów, ponieważ ocet pomidorowy czy porzeczkowy również będzie posiadał właściwości barwiące. Sam ocet też ma właściwości rozjaśniające, czyli jeżeli damy go więcej, barwnik będzie jaśniejszy. Potrafi on również zmieniać kolory niektórych barwników, szczególnie niebieskich w zielony.

pomysły

nie ma jednego, uniwersalnego przepisu – warto próbować wykorzystać to co mamy w lodówce oraz ilość czasu, którą posiadamy (długie nasiąkanie) czy coś na szybko (gotowanie w barwniku).

sposoby gotowania:
1. odstawienie jajek w barwniku do nasiąknięcia przez całą noc i krótkie gotowanie
2. długie gotowanie z dodatkiem małej ilości wody
3. gotowanie w samym barwniku (np. dżemie, mrożonych owocach)
4. nasiąkanie jajka w jednym barwniku, a gotowanie w drugim

 

podpowiedzi:
-wielkość i kształt naczynia ma znaczenie, kombinuj!
-wody dodawaj naprawdę oszczędnie, szczególnie w przypadku barwników suszonych
-czas gra na Twoją korzyść, im dłużej jajka nasiąkają barwnikiem lub się w nim gotują, tym lepiej wyglądają
-mieszaj barwniki o podobnym kolorze dla utworzenia nowych barw i ich wzmocnienia
-używaj barwników o różnej strukturze (kawałki owoców, łupiny, obierki) i okładaj nimi jajka – to te chropowate części zostawiają najciekawsze wzory
-owijaj jajka w różne materiały np. sznurki, taśmę, pończochy czy liście, żeby odcisnąć na jajkach ciekawe wzory
-by uzyskać marmurkowe, kosmiczne wzory, okładaj jajka różnymi, przylegającymi do skorupki barwnikami, jak np. maliny, aronia czy kapusta

po ugotowaniu:
Natłuszczamy jajka (olejem, oliwą, masłem) by błyszczały. Oczywiście możemy pominąć ten zabieg, wtedy kolory będą bardziej matowe.

Fantazja jest od tego, by bawić się na całego! Oczywiście wiele z tych barwników możemy wykorzystać do zabarwienia ubrań czy tkanin. Inspiracje możecie znaleźć u dzikie barwy.

czerwona kapusta
łupiny czerwonej cebuli
kurkuma
maliny
łupiny żółtej cebuli

 

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s