żyworódka

e0e09218-89b9-47be-8735-3ff32a281031

żyworódka


stanowisko: ze światłem rozproszonym. Bezpośrednie, mocne słońce może poparzyć liście żyworódki, jednak za mała jego ilość sprawia, że liście będą blade. By uzyskać najładniejsze liście, najlepiej wybrać okno wschodnie lub zachodnie (może być za ciepłe latem) czy postawić roślinę w głębi pokoju (południowe okno). Dobrze jest też ustawić żyworódkę między innymi, wyższymi roślinami.

podlewanie: obfite, ale z okresami suszy. Zalać żyworódkę dużą ilością wody, tak by po podlaniu, cały palec włożony w ziemię był mokry. Następnie zostawić roślinę na 7-14 dni (w zależności od wielkości) i podlać, dopiero gdy po sprawdzeniu palcem ziemia okaże się sucha. Lubi wilgotne powietrze i zraszanie, wybacza dłuższe okresy suszy.

ziemia i nawożenie: zwykła „z worka” wystarczy, ale dobrze dorzucić do niej garść piasku oraz materii organicznej np. kompostu.

rozmnażanie: z małych sadzonek wyrastających z liści. Gdy sadzonki będą gotowe do samodzielnego wzrostu, odpadną z rośliny matecznej na ziemię i tak zaczną się ukorzeniać. Oczywiście możemy sami zdjąć pojedyncze mikro rośliny i posadzić je bezpośrednio do ziemi. Jeżeli zetniemy pęd żyworódki i umieścimy go w naczyniu z wodą, wypuści korzenie – tak otrzymamy większą sadzonkę niż tę z liści, jednak potrzebuje ona więcej czasu by się „zadomowić” w doniczce.

utrzymanie: oprócz podlewania, nie ma większych wymagań. Zazwyczaj kwitną zimą, najczęściej styczeń-luty. Potrzebują do tego okresu chłodu (np. postania w nieogrzewanym pokoju) lub dotykania bezpośrednio okna. Niektóre żyworódki zamierają po kwitnieniu, dlatego zawsze warto mieć jedną sadzonkę w pogotowiu.

toksyczność: są nie tylko jadalne, ale też i lecznicze. Żyworódka zawiera mangan, miedź, cynk czy bor. Dzięki nim maseczki czy okłady ze zgniecionych liści lub na bazie soku mają właściwości neutralizujące rany, trądzik czy poparzenia.

inne: nie masz co podać na obiad, a masz całą uprawę (o co nietrudno) żyworódek? Użyj jej liści jak sałaty czy dodatku do lemoniady, jest lekko kwaśna w smaku.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s