topinambur

topinambur


Topinambur przywędrował z Ameryki Północnej do Europy w XVII wieku za sprawą Holendrów. W Polsce był popularną rośliną uprawną przed II Wojną Światową, dlatego nadal można dojrzeć żółte kwiaty przypominające słoneczniki, rosnące przy drogach. Jego uprawa jest bardzo łatwa, toleruje półcień i suszę, choć najlepiej czuje się na stanowiskach słonecznych.

Rośnie do 3 metrów, dlatego wykorzystuje się go na sezonowe żywopłoty i ogrodzenia. Topinambur jest bogaty w inulinę, a nie jak ziemniaki – w skrobię. Dlatego polecany jest dla diabetyków. Jeżeli nie jest się przystosowanym do diety bogatej w błonnik, warzywo to powinno się wprowadzać do jadłospisu powoli i w niewielkich ilościach, ponieważ może powodować wzdęcia. By zmniejszyć ich ilość, zaleca się spożywanie przetworzonych bulw z dodatkiem ziół, które pomagają w trawieniu – rozmarynem, koprem czy miętą. Możemy przyrządzić go na niezliczoną ilość sposobów: zrobić z niego puree, usmażyć w głębokim oleju na czipsy, upiec w zapiekance warzywnej, wykorzystać do herbaty jako substytut cytryny, położyć na pizzę, jeść na surowo czy stworzyć deser.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s