botwina

botwina


Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Nazwa jest mylona z boćwiną (burak liściowy) czy botwinką (zupa). Botwinę je się duszoną, gotowaną i na surowo. Jest niskokaloryczna i zawiera pektynę, która obniża poziom cholesterolu. Sok czy zupa z buraka pomaga zwalczyć zgagę, a jedzona przed treningiem ochroni nas przed zakwasami. Jest pysznym i zdrowym dodatkiem do kasz i makaronów.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s