jemioła

jemioła


Jemioła to roślina pasożytnicza rosnąca głównie na topolach, brzozach, lipach, jabłoniach i sosnach. Przez wieki była uważana za roślinę świętą, symbol miłości i płodności. Druidzi wierzyli, że jemioła jest darem bogów, ścinali ją złotym sierpem w czasie zimowego przesilenia. Lecznicze właściwości mają liście oraz owoce. Wyciąg z ziela pomaga przy nadciśnieniu oraz tamuje krwotoki. Macerat z liści i dodatku soli odstawia się na noc i pije przed każdym posiłkiem. Najlepiej działa ten zrobiony ze świeżo ściętej rośliny. Owoce są niejadalne (i lekko trujące), ale przeznacza się je na robienie maści i maseczek przy problemach skórnych. Substancje zawarte w owocach jemioły są nietrwałe, dlatego głównie są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym. Łatwo akumulują zanieczyszczenia, więc zbieramy je z drzew rosnących daleko od drogi. Liście można suszyć lub mrozić z owocami. Jemioła podczas zimowych miesięcy jest pokarmem dla wielu ptaków, a największym jej smakoszem jest jemiołuszka. To właśnie ptaki roznoszą nasiona jemioły zawarte w kleistych kulkach. Wystarczy, że nasionko spadnie między dwie gałęzie by w następnym roku między nimi wyrosnąć.

Więcej o jemiole:

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s