papryczka chili

papryczki chilli


 

Papryczki chilli to grupa papryk charakteryzująca się ostrym smakiem. Najbardziej znane odmiany to jalapeño [halapeńo], piri-piri, habanero i cayenne (na zdjęciu, a suszoną i sproszkowaną nazywamy pieprzem cayenne). Za ostry smak papryk odpowiada związek kapsaicyna. Ilość tego związku w papryce jest liczona według skali Scovill’a (SHU).

Ostrość papryki cayenne wynosi między 30 a 50 tysięcy SHU, gdy najostrzejsza papryka na świecie zwana Carolina Reaper jest oceniana na 1 569 300 SHU! Kapsaicyna, enzym ostrości, pobudza zakończenia nerwowe, rozgrzewa bolące miejsca i powoduje wydzielanie się endorfin. Papryczki Zachowują swoje wartości po suszeniu, mieleniu i konserwowaniu. Są uznawane za afrodyzjak. By znaleźć najostrzejszą, szukajmy jak najmniejszej i o ciepłym kolorze. By pozbyć się pieczenia w buzi, zjedz nabiał np. łyżkę śmietany lub popij mlekiem. Woda nie pomoże, a jedynie spotęguje uczucie bólu.

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s