batat

batat | wilec ziemniaczany


Wilec ziemniaczany wszystkim jest znany jako batat lub słodki ziemniak. Uprawia się go na całym świecie w krajach o ciepłym i wilgotnym klimacie. Jego zastosowania są niezliczone, a w kuchni azjatyckiej i krajów afrykańskich, to podstawa wielu dań. Cała roślina jest jadalna – od bulw, przez łodygi po liście.

Można przyrządzić go na wiele sposobów: gotować na purée, piec, smażyć, zcierać do surówek(jadalny na surowo) lub używać do deserów. Piecząc go np. w folii w ognisku, jego wnętrze staje się bardzo słodkie i można je jeść z odrobiną cynamonu. Bulwy batatów są źródłem beta-karotenu, potasu, witaminy C i błonnika. Posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego poleca się je diabetykom. Uprawa słodkich ziemniaków jest możliwa w Polsce, ale nie będzie tak urodzajna jak w krajach o cieplejszym klimacie. Tutaj znajdziesz informacje, jak posadzić batata.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s