gruszka

gruszka


Gruszka jest pierwszym z owoców, uprawianym przez człowieka. Dzięki temu istnieje kilka tysięcy odmian uprawnych tego owocu. Grusze zaczynają kwitnąć szybciej od jabłoni, dlatego są źródłem cennego nektaru na początku wiosny, ale przez to są narażone na przymrozki. Większość odmian potrzebuje drugiego drzewa do zapylanie, dlatego kupując sadzonkę trzeba upewnić, czy będzie owocować rosnąc samotnie. Grusze można ciąć zarówno zimą (luty) jak i w lecie.

Gruszki zbieramy zanim całkowicie dojrzeją, inaczej będą mączyste i suche. Sprawdzamy to obracając gruszkę w dłoni i jeżeli ogonek łatwo oddzieli się od gałęzi, można zacząć zbierać plony. Owoce przechowuje się nie owinięte, w suchym i chłodnym miejscu. By zabezpieczyć je przed gniciem, wystarczy zanurzyć ich szypułki w roztopionej parafinie. Jedna gruszka jest łatwym i natychmiastowym źródłem energii oraz potasu, który jet potrzebny do regulacji ciśnienia krwi. Suszone są wysokokaloryczne, ale zawierają błonnik i żelazo.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s