czosnek

czosnek


Czosnek to niezawodne warzywo w kuchni jak i ogrodzie. Najlepiej zacząć jego uprawę jesienią, wkładamy całe główki czosnku głęboko do gleby i przykrywamy ziemią. Następnie na wiosnę, ostrożnie wykopujemy całą główkę, rozdzielamy i sadzimy pojedyncze ząbki. Można też sadzić go wczesną wiosną, ale trzeba pamiętać, że roślina ta potrzebuje okresu chłodu, więc warto to robić jak najszybciej.

Pyszne są grillowane kwiatostany czosnku, które wyglądają jak małe węże. Warto sadzić czosnek z pomidorami, ogórkami czy innymi warzywami, ponieważ jego zapach odstrasza podziemne szkodniki i część gryzoni. Wpływa on również na zapach niektórych kwiatów (np. róż) podkreślając go. By pozbyć się mszyc, zgnieć czosnek z chilli i zalej gorąca wodą, a uzyskanym naparem spryskaj rośliny w upalny dzień. Moje motto to „danie bez czosnku to deser”, także wykorzystujemy go na wszelkie sposoby. Smażymy krótko, ponieważ spalony gorzknieje i psuje smak całej potrawy. Za to pieczony w całości, nabiera wyjątkowej słodyczy. Zgnieć dłonią lub grubym nożem ząbek, a jednym ruchem pozbędziesz się jego łupiny. Dodając go do aromatyzowanych olei, octów czy oliw zapobiegniesz ich pleśnieniu. Czosnek jest naturalnym ulepszaczami smaku, dlatego podkręca smak i aromat dań. Ma właściwości grzybobójcze oraz jest naturalnym antybiotykiem. Przed wyprawą do lasu, warto najeść się czosnku, ponieważ zmienia on zapach potu. Nie jest on odczuwalny dla człowieka, ale działa odstraszająco na kleszcze czy komary.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s