mak

mak


  • zbieraj: płatki i suche nasiona. Maki kwitną od czerwca do sierpnia, można spotkać je głównie na polach i łąkach. Można je również uprawiać w ogrodzie. Lubią stanowisko słoneczne, żyzną glebę i dużo miejsca dookoła. Ich makówki ścinamy dopiero gdy zaczną brązowieć, następnie wkładamy je luźno do worka i pozwalamy wyschnąć. Z pełni wysuszonych makówek, wysypujemy nasiona, które siejemy w kwietniu lub jesienią.

  • smakuj: w formie dżemów z ucieranych płatków maku, również aromatyzuj nimi wino. Nasiona, jedz tylko i wyłącznie w pełni dojrzałe, ponieważ jeszcze zielone mogą być trujące. Ich najczęstsze zastosowanie, to używanie jako posypki do wypieków. Z nasion tłoczy się olej lub robi się mleko roślinne. Pozostałe części tej rośliny, są trujące.
  • korzystaj: z nasion, które zawierają około 50% tłuszczów, są bogate w składniki mineralne i białko. Warto dodawać mak do mieszanek dla ptaków. Płatki służą do barwienia lub wytwarzania atramentu. Roślina ta jest uprawiana od starożytności i była otaczana kultem. Jest symbolem snu oraz odwagi. Z wyschniętego soku wytwarza się nielegalne w naszym kraju opium.

przepisy


 

  • Dżem makowy | 3 szklanki płatków maku | 2 szklanki cukru | łyżka substancji żelującej | pół cytryny | 2 szklanki wody | opcjonalnie owoce np. truskawki (pół szklanki)

Z wody i cukru robimy syrop. Gotowy łączymy z płatkami i odstawiamy na noc. Rano dodajemy cytrynę, substancję żelującą i ewentualne owoce. Mieszamy i odcedzamy. Gotowy do jedzenia od razu.

  • Nalewka makowa | 4 szklanki płatków maku | 3 szklanki spirytusu | 1 szklanka wody | 3 szklanki cukru

Z wody i cukru robimy syrop. Płatki wkładamy do słoika i zalewamy alkoholem. Trzymamy w ciemnym miejscu, tak długo, aż nie zbledną. Następnie odcedzamy płatki i łączymy alkohol z syropem. Nalewkę można pić od razu lub odstawić na długi czas.

  • Czerwony atrament | filiżanka płatków | wrzątek | łyżka spirytusu

Płatki zalewamy wrzątkiem, tak by ledwo przykrył płatki. Zostawiamy na noc. Następnie dodajemy spirytus, mieszamy i odcedzamy. Przelewamy do ciemnej butelki i szczelnie zamykamy, od razu gotowy do użycia.

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s