fiołki

fiołki


  • zbieraj: fiołki w kwietniu, bo to jedyny miesiąc w roku gdy kwitną. Znajdziesz je w cienistych miejscach w parkach, ogrodach i lasach.
  • smakuj: liście oraz kwiaty fiołka. Fioletowe płatki nadają się do wszystkiego: barwienia, aromatyzowania, na dżemy, syropy i galaretki, napary czy turkusowe lemoniady zmieniające kolor na zielony po dodaniu cytryny.
  • korzystaj: z prozdrowotnych właściwości korzeni fiołka. Ich spożywanie pomaga przy problemach układu oddechowego – podczas kataru czy kaszlu. Jego silny, przyjemny zapach jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s