szparagi

 

szparagi


 

  • zbieraj: pędy szparagów od końca kwietnia do końca czerwca. Ścinaj je ostrym nożem tuż przy ziemi. Mogą rosnąć w jednym miejscu nawet 20 lat.
  • smakuj: zielonych i białych szparagów. Wybieraj te mniejsze i chudsze okazy – nie wymagają one obierania, poddaje się je krótkiej obróbce termicznej (blanszowanie, grillowanie) lub je na surowo. Jednak zawsze warto odciąć ich białą, twardą końcówkę.
  • korzystaj: z jak najświeższy, bo to one zawierają najwięcej smaku i witamin. Białe szparagi to te same rośliny co zielone, ale uprawiane bez dostępu światła .

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s