morwa biała

morwa biała


  • zbieraj: liście oraz owoce morwy. To duże drzewa sadzone w miastach, parkach i ogrodach. Są niewymagające i maja bardzo ładny pokrój.

  • smakuj: owoców na surowo, jednak suszone są o wiele bogatsze w smak. Z owoców morwy można zrobić dżem, który wykorzystuje się zamiast cukru czy miodu. Jej smak pasuje również do dań wytrawnych np. z kozim serem czy rozmarynem.

 

  • korzystaj: z właściwości liści, które obniżają poziom cukru we krwi. Liście również wykorzystuje się do karmienia jedwabników morwowych czyli są podstawą produkcji jedwabiu.

więcej o morwie przeczytasz tutaj

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s